Karvojen pituus, väri, muoto ja paksuus vaihtelevat perinnöllisten ominaisuuksien ja hormonaalisten tekijöiden mukaan. Jos siis ihmettelet miksi omistat järkyttävän tuuheat ja mustat käsikarvat, vastaus löytyy yleensä vanhemmistasi. Jos karvat kyllästyttää, on aika hankkiutua niistä eroon.
Ensimmäinen sääntö karvojenpoistossa, ÄLÄ HÖYLÄÄ! Kun ajelet karvasi höylällä, se katkaisee vain karvan pinnalta, mutta juuri jää ihon sisään, ja karvat kasvavat takaisin samantien. Markkinoilla on monia eri menetelmiä, jossa karva voidaan poistaa juurineen, jolloin sen kasvu hidastuu ja vähenee.
Vahauksessa käytetään yleensä luonnosta saatavia vahoja kuten pihkaa, hunajaa tai mehiläisvahaa. Tuotteiden tarttuvuutta lisää siihen lisätty hartsi ja sitruunahappo. Vahojakin on erilaisia, kylmä, lämmin ja kuumavahoja, liuskoissa tai erikseen. Kosmetologit poistavat karvat vahalla levittäen sen ihoon lastalla, ja poistaen liuskalla vetäisemällä vastakarvaan. Karvat pehmenevät, ja muuttuvat hennommiksi, näin kipukynnyskin madaltuu seuraavia kertoja ajatellen. Vahausta suositellaan tehtävän karvan kasvuvaiheessa, jolloin päästään parhaaseen tulokseen. Hyvä vahausväli on kahdesta kuuteen viikkoon.
Epilaatiossa karvanysty eli papilla tuhotaan ja karvan ravinnonsaanti estyy. Luotettavia epilaatiomenetelmiä on vähän, ja yleensä ne perustuvat sähköön, valo tai -ääniaaltoihin, joilla saadaan aikaan voimakas lämpövaikutus ja tuhotaan karvan kasvualue. Epilointi on kivulias tapa poistaa karvoja, ja sängestä saattaa tulla kovinkin piikikäs.
Mekaanisiä menetelmiä ovat sakset, pinsetit, hohkakivi ja lankamenetelmät. Käsikäyttöiset terät ja sähköiset karvanajokoneet.
Kemiallisessa karvanpoistossa käytetään voiteita, hyytelöitä tai vaahtoja. Näissä menetelmissä karvat poistetaan hapon tai emäksisen aineen avulla. Aine syövyttää karvan keratiinia ja karva katkeaa. Nämä aineet saattavat ärsyttää ihoa.
Polttomenetelmissä karva pyritään poistamaan lopullisesti. Kosmetologit käyttävät tähän diatermiaa, tasavirta-epilaatiota ja blend-epilaatiota. Näihin laitteisiin tulee olla oma koulutus, ja on suositeltavaa keskustella kosmetologin kanssa hoidon aloittamisesta henkilökohtaisesti. Karvoja poistetaan nykyään myös laserilla, ja nämä hoidot tehdään yleensä yksityisillä klinikoilla. Hoito täytyy uusia muutaman kerran, jotta karvankasvu saadaan kokonaan lopetettua.
Viimeisenä esittelen mielestäni kaikista tehokkaimman ja hellävaraisimman karvojenpoistomenetelmän eli sokeroinnin. Sokeroinnissa voidaan poistaa jopa 2 mm pituisia karvoja, se on täysin luonnontuote eikä sisällä allergisoivia aineita. Sokeroinnissa karva poistetaan sen kasvusuunnasta, eli karvat eivät katkeile ja iho pysyy karvattomana pidempään. Se poistaa myös kuolleen ihosolukon, ja lopputulos on erityisen pehmeä. Luontaistuotekaupoissa myydään kuluttajille Easy Sweet nimistä sokeria, mutta sen käyttäminen kun ei olekkaan niin helppoa. Netissä on toki monia opettavaisia videoita, mutta parhaan tuloksen saat ammattilaisen tekemänä.
Lähteet
Halsas-Lehto, Anna-Liisa - Härkönen, Anni - Raivio, Taina 2008: Ihonhoito kauneudenhoitoalalle. WSOY. Helsinki
Kuvat