Lipstick jungle

From head to toes

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Jalkojen hoito

Otamme päivässä noin 10 000 askelta, peitämme jalat sukilla ja kengillä, kengät ovat ehkä pienet ja hiostavat, kantapäät halkeilevat ja kuivuvat, uimahallista saatu kynsisieni kiusaa isovarpaassa, muutama syyläkin saattaa jalkapohjasta löytyä, uudet korkkarit hiersivät rakon varpaaseen viikonloppuna.. Kaikki nämä asiat, tai vähintäänkin yksi näistä saattavat vaikeuttaa sinunkin askeliasi joka päivä, siksi myös jaloista on pidettävä erityisen hyvää huolta.



Jalkojen iho on paksumpaa kuin missään muualla kehossa, mutta rasitus sitä kohtaan on sitäkin suurempi. Hankaumat ja vettymät voivat altistaa infektioille sekä monet elimistön sairaudet näkyvät jalkojen kunnossa. Hyvinvoivat jalat, ja oikeanlaiset kengät kuljettavat eteenpäin kevyin askelin. Miksi et siis pitäisi jaloistasi niiden ansaitsemaa huolta. Jaloissa voi esiintyä monenlaisia muutoksia, niin rakenteellisia kuin ihomuutoksiakin. Näiden lisäksi myös kynsissä voi olla muutoksia, ihotaudista tai vaurioitumisesta johtuen.

Yleisimpiä rakenteellisia muutoksia ovat kaarien laskeutumiset, jotka taas puolestaan aiheuttavat vaivaisenluuta tai vasaravarpaiden syntyä. Vaivaisenluussa poikittaiskaari laskeutuu, ensimmäinen jalkapöydänluu työntyy ulospäin ja sen pään sivulle muodostuu paksunnos. Tämä on yleistä naisilla, ja erityisesti Eurooppalaisilla naisilla, johtuen korkeista koroista ja kapenevista kärjistä. Vaiva voi olla myös geeniperäinen.



Ihomuutoksista yleisimpiä ovat jalkojen paleleminen, kovettumat, känsät ja syylät. Ihotautien aiheuttamat jalkasienet ovat hyvinkin yleistyneitä lisääntyneen kodin ulkopuolisen liikunnan vuoksi. Mainittakoon ensimmäisenä uimahallit ja kuntosalit. Jalkasienen aiheuttaja on rihmasieni, joka tarttuu kosteissa yleisissä pesutiloissa kosteaan tai rikkinäiseen ihoon. Jalkasieni voi levitä myös kynsiin, niin sormiin kuin varpaisiinkin. Sen tunnistaa epämiellyttävästä hajusta, sameasta väristä, rosoisesta pinnasta, paksuudesta,  hauraudesta ja sen pinnasta. Kynsi on irti alustastaan ja irtoaa helposti. Jalka ja -kynsisieni on hoidettava heti, ettei se leviä muihin ihmisiin. Sienen hoitaminen ilman lääkkeitä on hidasta ja vaikeaa. Hakeudu siis lääkärin hoitoon. Lääkäri ottaa kynnestä viljelyn, ja kirjoittaa reseptin sisäisesti nautittavaan lääkkeeseen joka on nopea ja tehokas.




Muista rasvata jalat joka päivä, öisin jalkoihin voi vetää puuvillasukat jotka auttavat pitämään ihon pehmeyttä yllä. Lyhennä kynsiä säännöllisesti, ja laita lakka kynnenpintaa suojaamaan. Kahden kuukauden välein on hyvä huollattaa jalat jalkahoidossa käymällä, mutta jos suurempia ongelmia ei ole, voit hoidattaa ne aina tarpeen mukaan. Kosmetologit hoitavat kynsinauhat, lyhentävät kynnet, poistavat kovettumat ja muut ongelmat, kylvettävät jalat, hierovat ja lakkaavat kynnet. Hoito on siis todellista hemmottelua, mutta samalla erittäin tärkeää.



Lähteet

Halsas-Lehto, Anna-Liisa - Härkönen, Anni - Raivio, Taina 2008: Ihonhoito kauneudenhoitoalalle. WSOY. Helsinki 

Kuvat

 www.weheartit.com

www.google.com

2 kommenttia:

  1. Hei! Idea blogista opinnäytetyönä on todella hyvä. Harmi vaan, että toteutus tässä kusee ja pahasti. Ensinnäkin, kiinnitä enemmän huomiota kielioppiin ja kirjoitusasuun yleensäkin. Blogin tyyli voi olla rento eikä täydellistä kirjakieltä tarvitse käyttää, mutta olisi tärkeää että teksti olisi helppolukuista ja sujuvaa. Sinun tekstisi ei sitä todellakaan ole. Toiseksi, kun kirjoitat BLOGIA ja olet jo melkein ammattilainen, voisit käyttää omia kokemuksiasi ja tietojasi hyväksi. Teksteistäsi paistaa läpi kopiointi alan oppikirjoista ja nettisivuilta. Sehän toki käy selväksi myös siitä, että ilmoitat lopussa lähteet. Jos kirjoista kopioi, lähteet tuleekin mainita, mutta uskottavamman ja osaavamman kuvan antaisit itsestäsi jos kertoisit asioista omin sanoin ja mielenkiintoisesti. Jos haluat tehdä tätä tavallisille kuluttajille, kannattaisi myös vähentää ammattisanaston käyttöä tai ainakin selventää ne sanat jotka ovat tuttuja lähinnä vain alan ammattilaisille.

    VastaaPoista
  2. Kiitos rakentavasta kommentistasi. On vaikeaa tehdä opinnäytetyötä blogina, koska on vaikea arvioida kuinka paljon omaa osaamistaan saa käyttää tässä, kun loppujen lopuksi tässähän on kyse lopputyöstä eikä ihan tavallisesta blogista. Sen takia olen yrittänytkin soveltaa kirjoista otettuja tekstejä omiin kokemuksiini, mutta en ole näköjään onnistunut siinä hyvin. Olen huomannut tätä tehdessäni, että bloggaus ei ole minua varten ja teen työni loppuun ja yritän parantaa viimeisiä juttujani parempaan suuntaan.

    VastaaPoista